Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderat slutreplik om strandskyddet

Stärk äganderätten och skydda det som bör skyddas. Det skriver tre ledande moderater i strandskyddsdebatten med Miljöpartiet.

Sverige har en natur som är attraktiv och unik. Turister reser till Sverige och Halland för att uppleva den och under pandemin har många upptäckt naturen i sitt närområde. Här spelar allemansrätten en viktig roll. Men på detta ligger ett lapptäcke av strandskydd, riksintressen och naturreservat som hindrar bostadsbyggandet. Vi vill att fler ska få upptäcka den svenska naturen som ligger runt knuten. Det behövs en bättre balans mellan skyddet av mark och bostadsbyggande.

Företrädare från Miljöpartiet får det att låta som om lättnader för bostadsbyggande i attraktiva boendemiljöer står i motsats till allemansrätten och att klara klimatkrisen. Det stämmer inte. Det generella strandskyddet har gjort att områden som anses särskilt skyddsvärda inte förvaltas eller skyddas lika väl som de borde.

Istället för det generella strandskyddet som ligger som en våt filt över attraktiva boendemiljöer vill vi ge kommunerna i uppdrag att peka ut särskilt skyddsvärda områden så att dessa kan skyddas bättre och möjligheten att bygga bostäder kan komma till på fler platser i Hallands kommuner. Halland är ett kustlän. Det innebär att vi har oerhört mycket mark som idag går helt outnyttjad. Vi föreslår att det generella strandskyddet avskaffas och att kommunerna istället får möjlighet att själva peka ut sjöar och vattendrag där 50 eller 100 meter strandskydd ska gälla.

Helena Antoni (M) riksdagsledamot

Ulrika Jörgensen (M) riksdagsledamot

Lars Püss (M) riksdagsledamot

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.