Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Liane Weschke. Arkivbild. Bild: Tobias Sandblom
Liane Weschke. Arkivbild. Bild: Tobias Sandblom

Maten på Måhaga äldreboende har inte blivit bättre

Jag kräver att kommunen snarast redovisar vart våra pengar tar vägen, skriver Liane Weschke.

År 1939 kom jag åtta år gammal till Sverige, jag hade varit med om Hitlers intåg i Wien, kristallnatten och dessutom blivit utslängd från skolan. Jag hamnade på ett barnhem i Göteborg som drevs med donerade gåvor. Ordet bidrag var inte uppfunnet på den tiden. Att vi inte levde på gåslever säger sig själv. Under krigsåren när allt var ransonerat fick vi till exempel paltbröd med konsthonung och det var ingen höjdare. Vi hade dock en kokerska som kunde trolla så att den mat vi fick alltid var god.

LÄS MER: Så har maten på utskällda äldreboendet förbättrats

År 2020 kom jag till Måhaga äldreboende och var nu inte en fattig flykting utan får betala fullt pris. Det vill säga hyra för "vård och omsorg" med 2 138 kronor samt ett "matabonnemang" för 3 870 kronor.

Jag klagade redan förra året på maten och fick via insändare ett svar från kommunstyrelsens ordförande Lisa Andersson att pengarna gick till mat och att vi skulle få sju måltider om dagen. Det visade att hon inte hade en aning om hur äldreomsorgen fungerar.

Via Kungsbacka-Posten fick jag ett möte med bland andra herrarna Forsne och Hansson. Dessa lovade att jag skulle ingå i ett matråd. Det är bara det att ett sådant inte finns. Maten bestäms av något som heter omsorgen.se.Vem som helst kan gå in på nätet och få reda på vad som till exempel serveras i Borås.

LÄS MER: 90-åriga Liane utlovades bättre mat: ”Inget har ändrats”

Maten har ingalunda blivit bättre sedan jag hade mötet med de båda herrarna. Vad jag vänder mig emot är att vi inte får färsk frukt, till exempel fruktsallad, och färska grönsaker i stället för alla sönderkokta frysta. Vi får även en massa kaloribomber som tjocka fruktkrämer med grädde och mousse som består av bara grädde.

LÄS MER: Fredrik Hansson (C): Vi besökte Måhaga direkt

Dessutom en massa halvfabrik: köttbullar, pannkakor, fläskpannkaka och så vidare. Istället för julskinka fick vi fläskstek. Det finns mycket mer att anmärka på, men jag vill inte ta mer utrymme.

Jag kräver att kommunen snarast redovisar vart våra pengar tar vägen. Nej herr Hansson jag är inte den enda som klagar. Ta reda på hur det är på kommunens äldreboende. Här är inte bättre än på privata.

Liane Weschke

LÄS MER: Liane, 90, ställde politikerna till svars: ”Jag vill inte gå hungrig igen”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.