Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Liberalerna kräver större satsningar på skolan

Liberalerna är Sveriges skolparti, därför kommer vi efter valet ställa kraftfulla skolpolitiska krav, skriver två ledande liberaler.

Liberalerna är Sveriges skolparti, därför kommer vi efter valet ställa kraftfulla skolpolitiska krav. Vi begär mer än 16 miljarder i satsningar till skolan.

Vi vill kunna flytta på stökiga elever- och inför akutskolor som tar emot de mest stökiga eleverna. Idag saknas ofta sätt att hantera avstängda elever på ett sätt som både minskar risker att de själva halkar efter i skolan, men säkerställer att de inte orsakar oordning och otrygghet för andra.

Fler speciallärare och fler särskilda undervisningsgrupper. Alla – både de som stökar och de som störs – förlorar när en elev som behöver, nekas undervisning i en mindre grupp. För att lyfta alla elevers kunskaper och skapa mer lugn och ro i Sveriges klassrum vill vi se en omfattande satsning på fler särskilda undervisningsgrupper utanför den ordinarie klassen. För det vill vi bland annat anställa 1 000 fler speciallärare de kommande åren.

Alla elever ska ha riktiga läroböcker. Vi vill införa en statlig läromedelsgaranti så att elever får minst en riktig lärobok i varje skolämne.

Sociala team och minskad otrygghet. Alla skolor ska vara skolor med studiero och trygghet. Vi vill därför se en statlig satsning så att fler skolor kan sätta upp sociala team för att förebygga oordning och otrygghet. För skolor med ordningsproblem vill Liberalerna också se en särskild satsning på arbetsmiljön så fler av de bästa lärarna orkar arbeta på de skolor där förutsättningarna är som tuffast.

Ingen elev ska hållas tillbaka. På samma sätt som vissa elever behöver mer tid för att bli godkända i skolan, behöver andra fler utmaningar för att utvecklas. Därför vill vi ha fler spetsutbildningar i skolan.

Hanna Schölander (L), riksdagskandidat

Monica Neptun (L), kommunalråd

LÄS OCKSÅ: Så vill riksdagspartiernas toppnamn förändra Halland

LÄS OCKSÅ: Liberala toppolitikern attackerar bostadssiffrorna: ”Fel sätt att räkna”

LÄS OCKSÅ: Kungsbacka går emot ansökan om jättelik vindkraftspark: ”Vill inte chansa”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.