Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Liberalerna kräver bättre LSS och funktionsrätt

Hanna Schölander (L) och Madeleine Höök (L) vill se förändringar i lagstiftningen.
Hanna Schölander (L), riksdagskandidat Kungsbacka
Madelene Höök (L), kandidat till kommunfullmäktige

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade, LSS var när den infördes 1994 ett stort framsteg för full delaktighet och jämlikhet för personer med funktionsnedsättningar. LSS är det är en lag som i grunden handlar om mänskliga rättigheter.

Skolan först - Rätten till utbildning

Rätten till utbildning är en självklarhet och det gäller alla barn och ungdomar, oavsett förutsättningar. Det måste finnas en god och anpassad utbildning för alla barn, som är formad efter barnets behov. Att kunna välja och genomföra en utbildning är avgörande för utvecklingen av delaktigheten i samhället och jämlika levnadsvillkor för alla.

LSS-inspektion

Det behövs en LSS-inspektion, precis som vi har en Skolinspektion. LSS-inspektionen skall ha två huvuduppdrag - två fokus: Inspektionen skall för det första ta tillvara den enskilde insatsberättigades rättigheter gentemot myndigheterna För det andra stoppa kriminalitet och fusk genom att oseriösa och kriminella utförare stängs av och lagförs. Inspektionen skall ta över samtliga dessa funktioner från Försäkringskassan och beivra alla former av fusk och oegentligheter med fokus på utförare.

LSS-lyft

Socialstyrelsens ”Kompetens i LSS-boenden” (mars 2021), visar att bristen på grundläggande kunskap hos personal inom LSS-verksamheter. Kompetensen brister kring kunskap om kommunikation och alternativa kommunikationssätt, innebörden av olika funktionsnedsättningar och dess konsekvenser samt bemötande. Vi vill att det skall avsättas medel för en kraftfull nationell satsning på kompetensutveckling inom LSS i ett LSS-lyft.

Stöd till arbete-garanti

Alla människor som kan arbeta skall arbeta utifrån sin egen förmåga. Andelen sysselsatta är lägre bland personer med funktionsnedsättning än i befolkningen totalt. Liberalerna fokuserar på varje människas drivkraft att vara med och arbeta och bidra. Därför vill vi införa ett stöd-till-arbete-garanti för personer med funktionsnedsättning

LÄS OCKSÅ: Skolpersonal bör få rätt förutsättningar

LÄS OCKSÅ: Här är partiernas vallöften för Halland

LÄS OCKSÅ: Äldrevården som valfråga: ”Kommer inte gå att lösa”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.