Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Leva livet hela livet

Viktigast för en god vård och omsorg med kvalité är att vårdtagarens önskemål respekteras, skriver två ledande liberaler.

Liberala nestorn Barbro Westerholm har skapat några uttryck för att beskriva liberal politik för äldre. Man ska kunna ”leva livet hela livet”. Hon har också myntat ordet ”årsrik”. Handlar inte om pengar utan att personer som är äldre är rika på år de levt och rika på kunskap och erfarenhet samhället måste ta vara på.

För Liberalerna i Kungsbacka är vård och omsorg tillsammans med skolan våra prioriterade områden. Ett av de grunduppdrag kommunen har.

Det är en vård och omsorg i förändring. Idag svarar kommunen för 30 procent av all sjukvård. Det innebär en utmaning att hitta personal, att de har rätt utbildning och att man fortbildar.

Frågan om att handla upp äldreboenden har varit stor den senaste mandatperioden. Liberalerna vill sluta handla upp. Det är tydligt att den formen inte fungerar. Men valfrihet är också viktigt. I många kommuner låter man privata vårdbolag bygga och äga egna boenden. Om vårdtagare önskar bo där tecknar kommunen avtal med bolagen. Det innebär att flyttar ingen in får de inte betalt och därför har de alla skäl att hålla hög kvalité.

Vi vill att den som fyllt 85 år och känner sig otrygg och ensam ska kunna få en plats på ett äldreboende. Tyvärr förbjuder lagen detta men den vill Liberalerna ändra på så vi kan genomföra det i Kungsbacka.

Som vård- och omsorgstagare med hemtjänst ska man inte behöva möta olika personer hela tiden. Det är när samma person knackar på dörren varje dag som vårdtagare och personal kan bygga en relation och känna en ömsesidig trygghet.

Ett sätt att minska antal personer som besöker vårdtagarna är att införa hemtjänstteam och därmed minska antalet personer kring varje vård- och omsorgstagare.

Viktigast för en god vård och omsorg med kvalité är att vårdtagarens önskemål respekteras. Att vården och omsorg anpassas till individen. Att både den som behöver kommunens stöd och anhöriga känner sig trygga.

Monica Neptun (L)

Kommunalråd

Tommy Rydfeldt (L)

Kandidat kommunfullmäktige

LÄS OCKSÅ: Liberala toppolitikern attackerar bostadssiffrorna: ”Fel sätt att räkna”

LÄS OCKSÅ: (S)agor om kollektivtrafiken

LÄS OCKSÅ: Kungsbacka går emot ansökan om jättelik vindkraftspark: ”Vill inte chansa”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.