Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild: Christopher Kullenberg Rothvall. Bild: Tobias Sandblom
Arkivbild: Christopher Kullenberg Rothvall. Bild: Tobias Sandblom

Låt inte visionslösa politiker hindra utvecklingen

Det är självklart att vi skall fortsätta att bygga för att vara en framtidskommun med bland annat en väl tilltagen arena, skriver företrädare för Kungsbackaborna.

Med moderaterna Peter Söderberg och Stephan Philipson som bromsklossar behöver inte föreningslivet leta efter motståndare. De verkar helt oförmögna att ta till sig nutidens villkor och krav, de är fast i gamla hjulspår, utan förmåga att se möjligheter eller lösningar. De väljer att bromsa, försena och motarbeta utvecklingen av folkhälsa och idrott för både bredd och topp i Kungsbacka kommun

Belysning på arenor för friidrott och fotboll, Stättared, Frillesås Bandy, Aranäs Handboll är några exempel där Peter Söderberg som ordförande för det som då kallades Fritid och Folkhälsa (nu i Kultur och Fritid) effektivt motarbetat utvecklingen för föreningslivet i Kungsbacka kommun.

På Nya Moderaternas hemsida under rubrikerna Kultur och Idrott kan vi läsa följande:

”Jobben är en av de viktigaste frågorna för Sverige. Inom besöksnäringen skapas flest nya jobb, och här får inte minst många unga människor sitt allra första jobb. Kulturen och idrottsrörelsen är motorn i hela denna växande näring.”

”Moderaterna vill utforma en modern idrotts politik som bygger på inkludering, jämställdhet och ett stärkt samarbete med till exempel skola och sociala myndigheter. Idrotten måste fortsätta att utvecklas både avseende spets och bredd. Detta handlar om att erbjuda alla barn och ungdomar möjligheter till träning och tävling på olika nivåer.”

Söderberg och Philipsons uppfattningar går ju därmed stick i stäv med vad Nya Moderaterna presenterar som sin politik. Vi skall inte låta visionslösa politiker hindra utvecklingen i vår kommunala verksamhet. Det ena utesluter inte det andra i en växande kommun som idag består av cirka 85 000 innevånare, om 10 år runt 100 000 och 2050 räknar man med 135 000 innevånare. Alla verksamheter kommer att växa och utvecklas. Kungsbacka kommuns närhet till Göteborg, E6, järnväg och flyg gör att det bara finns möjligheter med dess unika placering. Detta skall vi ta vara på genom att vara attraktiva på flera områden än idag och vårda de möjligheter som ges. Arenan skall också ge personer med funktionsvariationer och NPF möjligheter att delta i olika aktiviteter på ett bättre sätt än i dag. Mötes- konferens- och mässlokaler i kombination med utbudet i och runt arenan kommer att locka ännu fler besökare.

Se på Nyköping, Karlstad, Växjö, Kristianstad och Linköping med välutvecklade tvärpolitiska visioner och strategier för turism, näringsliv kopplat till hälsa idrott och integration. Forskning visar att det samhällsekonomiskt lönsamt och god pay-back på dessa investeringar, såväl i kommunal som privat regi. 20 000 besökare till Aranäs Open och Tölö Cupen, vad lägger de per person i kommunen, 500 kr/dag? Enligt uppgift omsätter Gothia Cup bara i Kungsbacka 25 – 30 miljoner! Hotell och handel gynnas, arbetstillfällen skapas som generar mer intäkter och därigenom säkerställs högre intäkter till kommunen och dess verksamheter.

Samhällsstrukturen kommer att utvecklas vare sig vi vill eller inte därför är det självklart att vi skall fortsätta att bygga för att vara en framtidskommun med bland annat en väl tilltagen arena (Large-alternativet) och se de möjligheterna till nytta genom ökade intäkter för handel och näringsidkare, utveckling av skolor, sjukvård, äldreomsorg mm. Billiga räntor underlättar kommunens tillväxt och lånebilden är inte hög med tanke på den tillväxt och expansion som väntar.

David Gunvik, Roger Larsson, Ulf Hellgesson

Kungsbackaborna

Läs mer: Nya arenan blir rekorddyr – ”En väldigt stor investering”

Läs mer: Tunga moderater vill se ett billigare arenabygge – ”Maxalternativet fel väg att gå”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.