Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Genrebild. Bild: Stig Hedstrom
Genrebild. Bild: Stig Hedstrom

Lärarnas riksförbund: Våga prioritera skolan

Skolan måste ses som en viktig investering för framtiden, inte som en kostnad. Det ska synas i kommunens prioriteringar och i budget, skriver företrädare för Lärarnas riksförbund.

Nyligen skickade Lärarnas Riksförbund ett brev till kommunstyrelsens ordförande i alla kommuner med krav på en helomvändning vad gäller löner och arbetsvillkor för landets lärare och SYV:are (studie- och yrkesvägledare, reds. anm). För vi förtjänar bättre.

I tider av lärarbrist är det viktigt att det i varje kommun finns en plan för hur alla elever ska undervisas av legitimerade lärare. Enligt vårt nya avtal ska kommunen senast den 31 mars 2022 ha utarbetat en sådan plan. Nu måste det bli allvar med att ta itu med bristen på lärare och SYV:are, annars äventyras Sverige som kunskapsnation. För trots löften om minskad arbetsbelastning och en lönestruktur som gynnar erfarenhet, sker det inte någon förändring! Lärarnas arbetsbelastning är på sina håll ohållbar och tiden för lektionsplanering har aldrig varit så kort. Dessutom innebär en lärarutbildning en ekonomisk förlustaffär sett ur ett livslöneperspektiv. Så kan vi inte ha det!

Det är Kungsbacka kommun som är arbetsgivare och som måste omsätta det nya avtalet i praktisk handling. Det är på lokal nivå som ansvaret för uppvärderingen av lärarnas löner ligger och för att bringa ordning i arbetsbelastningsfrågan.

Att prioritera skolan kan innebära att något annat måste stå tillbaka. Vi på Lärarnas Riksförbund uppmanar kommunens politiker att våga göra den prioriteringen. Just nu får vi rapporter om hur flera skolor skär ner. Det kallas effektivisering, men betyder alltid minskade resurser. Med dessa sämre förutsättningar blir undervisningen lidande och eleverna drabbas.

Skolan måste ses som en viktig investering för framtiden, inte som en kostnad. Det ska synas i kommunens prioriteringar och i budget. Vi gör alltid vad vi kan, men vi förtjänar bättre. Men frågan är: finns det någon överhuvudtaget någon politisk vilja och handlingskraft till detta?

Åsa Fahlén

Ordförande Lärarnas riksförbund

Mats Eriksson

Föreningsombud i Kungsbacka, Lärarnas riksförbund

Lina Hading

Ordförande Lärarnas riksförbunds studerandeförening