Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lärarna värda mer än klapp på axeln

Lönerörelsen är igång. I år är lärarna värda mer än en klapp på axeln, skriver Lärarnas Riksförbund i Kungsbacka.

Nu är lönerörelsen i gång. Skolans personal ska få påökt. Den personal som tagit så stort ansvar det senaste året, de som jobbar i verksamheten som ”ska stängas sist och öppnas först”. Den verksamhet som fick stort statligt stöd för att kompensera kommunerna som arbetsgivare i corona-tid. Ett så stort stöd, så att för-och grundskolan gick med ett rejält överskott förra året.

”Absolut, klart de ska ha mer betalt. De är mitt i smeten, med risk för egen hälsa och ställer om på nolltid för att ge våra barn kunskaper, tänker ni kanske som läser detta…” Ok, hur blir det då? Jo, denna så samhällsviktiga funktion anses vara värd 2,3% i Kungsbacka kommun. Och av denna ”satsning” försvinner en del till speciella satsningar på andra grupper.

På lärarsidan står vi inför ett nytt centralt avtal som kanske kan ge mer än vad kommunen anslagit som ansvariga arbetsgivare. Chansen till detta är liten då det s k ”märket” används som standard för alla andra avtal. Men det finns inget som hindrar vår kommun att uppvärdera skolyrkena och lämna förra årets jumboplats vad gäller löneutveckling i närområdet. Det handlar bara om politisk vilja, för ekonomin tillåter det. Att vara en attraktiv arbetsgivare har också att göra med lön, och det är svårt att betala sina räkningar med en klapp på axeln eller politiska applåder.

Och en sista fråga… är kommunerna verkligen ens lämpliga som arbetsgivare för våra lärare och rektorer? Har lärarna inte visat att vi är värda mer än så?

Lärarnas Riksförbund i Kungsbacka