Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Stefan Bennhage. Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage. Bild: Stefan Bennhage

Lärarförbundet om skolavtal 2021

Lärare brinner för sitt yrke, brinner för att göra skillnad för varje barn och elev och brinner för att utveckla svensk skola. SKR:s mål och inriktning för avtal 2021 andas tyvärr inte samma entusiasm, tvärtom, skriver Lärarförbundet Kungsbacka.

Det treåriga kommunala skolavtalet, HÖK18 lider mot sitt slut och nu tar vi sikte på nytt. Lärarförbundet har i sina yrkanden till SKR varit tydliga. Lärarförbundet vill att kommunerna gör en tydlig satsning för att förbättra lärarnas förutsättningar att utföra det arbete som anges i skollagen. Arbetsbelastningen har inte minskat trots tydliga avtalsskrivningar. I en undersökning upplever lärare sin arbetsmiljö mycket mer psykiskt påfrestande än andra yrken. Vi vill att lönerna uppvärderas och att löneutvecklingen inte avstannar vid stigande ålder eller lönenivå. Vi vill också att kompetensutvecklingen är relevant och högkvalitativ. Vi vill att avtalet ska bidra till yrkets attraktivitet. Vi vill ha fler utbildade kollegor och att staten tar ett större ansvar för svensk skola.

Läraryrket är fantastiskt! Lärare brinner för sitt yrke, brinner för att göra skillnad för varje barn och elev och brinner för att utveckla svensk skola. SKR:s mål och inriktning för avtal 2021 andas tyvärr inte samma entusiasm, tvärtom. Deras låga ambitioner släcker sakta den glöd som finns hos lärare, skolledare och studie- och yrkesvägledare. Effektiviseringar och diffusa mål är deras plan.

Vi behöver få kommunpolitiker att sätta en tydligare och offensiv agenda för skolan. Din politiska påverkan behövs nu. Vi har inte råd att inte satsa på skolan. Våra barns och ungdomars framtida möjligheter vilar på en högkvalitativ utbildning.

Lärarförbundet Kungsbacka