Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Dick Gillberg
Bild: Dick Gillberg

Klimatförändringarna är vår största utmaning

Vi producerar och konsumerar på ett sätt som jorden inte tål, skriver Sven Svedulf, ordförande i Kungsbacka FN-förening.

”Vår tids ödesfråga” brukar jag kalla klimatförändringarna och hur vi ska bemöta dem. Efter att ha läst Staffan Laestadius bok ”En strimma av hopp” förstår jag att det är en underdrift. Staffan Laestadius är professor i industriell utveckling och väl insatt i både klimatforskningen, nationalekonomin och den tekniska och industriella utvecklingen. När han lagt fakta på bordet i sina böcker är det inte svårt att instämma i hans påstående: ”Vi står inför den största utmaning som mänskligheten mött”.

LÄS MER: MP: Pandemin har avslöjat sårbarheterna

”Öka tillväxten!”, har i över femtio år varit ropet som de flesta politiska partier försökt överrösta varandra med. Men, ordet ekonomi betyder ju ”hushållning med begränsade resurser” och vi har nu upptäckt att jordens resurser verkligen är begränsade. Vi producerar och konsumerar på ett sätt som jorden inte tål. Vi överträder de så kallade planetära gränserna. Den biologiska mångfalden minskar och naturens ekosystem, grundvalen för vårt liv, hotas, ja kraschar. Framför allt har vi använt fossila bränslen, så att jorden fått feber. Detta leder till klimatförändringar som leder till katastrofer och hotar miljoner människors liv.

LÄS MER: Nya avtalet: Kungsbacka och Göteborg ska dela dricksvatten

Vi vet allt detta, sedan mer än trettio år tillbaka. Vi vet också att vi måste upphöra med fossila bränslen och göra våra samhällen fossilfria. Staffan Laestadius med många andra hävdar att vi kan göra det! Men, vi gör det inte! Istället läser jag i söndagens DN att världens rika nationer subventionerar fossila bränslen med tusentals miljarder, närmare bestämt 10,5 miljoner i minuten! Homo sapiens betyder ”den visa”, men är inte detta galenskap? Och brott mot mänskligheten?

Staffan Laestadius, en vis man, talar på FN-dagen på Fyren nu på söndag. Om hållbar tillväxt och den nödvändiga omställningen! Finns det en strimma av hopp?

Sven Svedulf

Ordförande i Kungsbacka FN-förening

LÄS MER: MSB varnar för översvämningar – skyddsvall för 700 miljoner kan vara lösningen

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.