Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hur vill ni förbättra vården för oss ME-sjuka?

Varje region, också Halland, behöver ha en egen specialistmottagning, skriver Riksförbundet för ME-patienter Halland.

Vad vill politikerna i Halland göra för att förbättra vården för oss ME-patienter? ME är en kronisk neurologisk sjukdom som orsakar en trötthet och utmattning, som inte går inte att vila bort. Det är en av världens mest funktionsnedsättande sjukdomar. Kunskaperna om ME är fortfarande otillräckliga inom vården. Många av oss ME-patienter kan berätta om hur vi blir misstrodda och felbehandlade. Nu är valet nära och vi vill fråga våra politiker i regionen om, och i så fall hur, de vill ändra på detta?

Forskare menar att mellan 0,1 och 0,4 procent av alla människor drabbas av ME. Översatt till vår region handlar det om mellan 3 402 och 13 610 människor, människor som ingen specialitet anser sig ha ansvar för. Under våren 2020 antog Regionstyrelsen en processkarta för hur ME-vård ska fungera i vår region, men än har våra medlemmar inte märkt någon skillnad. Istället hör vi berättelser om vårdpersonal som saknar vetskap om att processbeskrivningen ens existerar! I hela landet finns det bara två mottagningar som helt och hållet är specialiserade på ME – den ena i Umeå, den andra i Stockholm. För en ME-sjuk som bor exempelvis i Kungsbacka, Rolfstorp eller Laholm innebär det långa resor. När vi måste resa långt, riskerar det i sig att göra oss sämre. Varje region, också Halland, behöver ha en egen specialistmottagning!

Bristerna i ME-vården har blivit tydligare under de gångna pandemiåren. I en del regioner har man inrättat mottagningar för långtidscovid – som inte är öppna för oss, trots tydliga likheter. Samtidigt tar de två ME-mottagningarna emot långtidscovidpatienter. Självklart gäller det att förbättra vården för båda patientgrupper! Och eftersom besvären ofta är desamma, så kan specialistmottagningarna också vara gemensamma. Om beslutsfattarna agerar nu, kan de förebygga både mänskligt lidande och ökade kostnader för samhället. Så vad säger ni aspirerande regionpolitiker? Vad vill ni göra?

RME Halland

LÄS OCKSÅ: Framtidens vård som valfråga: ”Förändringarna kommer bli större än vad vi nu anar”

LÄS OCKSÅ: Politikerna fick smaka hemtjänstmaten: ”Lätt att lyssna på hörsägen annars”

LÄS OCKSÅ: Så vill riksdagspartiernas toppnamn förändra Halland

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.