Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magdalena Sundqvist och Elisabeth Lyckevall, båda S, håller med KD i en insändare.
Magdalena Sundqvist och Elisabeth Lyckevall, båda S, håller med KD i en insändare.

Håller med – det behövs ett omtag

Det är inte alltid socialdemokrater håller med kristdemokrater, men i det här sammanhanget är vi fullständigt överens om att det behövs ett rejält omtag i funktionshinderpolitiken. Det skriver två ledande socialdemokrater.

Tack Benny för en nyanserad bild av hur det ser ut med funktionshinderpolitiken i Kungsbacka.

Vi behöver göra ett omtag och vi behöver visa att viljan verkligen finns att göra rätt och bättre. Fortsätter man med så pass restriktiv lagtolkning av LSS som görs idag, så innebär det att den som söker stöd, allt för ofta faktiskt inte får det stöd som behövs för att tillgodose behovet.

När en individ nekas stöd men samtidigt har kvar behov av insats så är det någonting som är fel. Det inser säkert de flesta partier. Det är denna restriktiva tolkning, inte sällan beroende på begränsande lokala riktlinjer, som urholkar intentionerna med lagen, nämligen att få leva ett liv som andra och detta med goda levnadsvillkor.

LSS är en rättighetslagstiftning och en individlagstiftning. Det går inte att göra kollektiva bedömningar med hänvisning till praxis. Det är behovet och ingenting annat som ska styra.

Vi i Socialdemokraterna har också fått in synpunkter som liknar de synpunkter som Benny beskriver, det har blivit märkbara försämringar under de senaste åren, under den senaste mandatperioden. Dessutom måste den samverkan som enligt lag ska ske mellan kommun och organisationer som företräder personer med funktionshinder bli mycket bättre och tydligare.

Det är inte alltid socialdemokrater håller med kristdemokrater, men i det här sammanhanget är vi fullständigt överens om att det behövs ett rejält omtag i funktionshinderpolitiken. Vi skickar där med en vacker röd ros till er och hoppas att ni kan övertala era styrande kollegor inom Moderaterna, att omtaget behövs.

Magdalena Sundqvist (S)

förstanamn på kommunfullmäktigelistan

Elisabeth Lyckevall (S)

ledamot i nämnden för Individ och Familjeomsorg (S)

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.