Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sedan 1947 har Alléskolan varit en del av stadsbilden längs Sjöallén. Arkivfoto Bild: alléskolan
Sedan 1947 har Alléskolan varit en del av stadsbilden längs Sjöallén. Arkivfoto Bild: alléskolan

Gör Alléskolan till ett nytt kulturcentrum

Jag vill att Alléskolan ska bevaras, renoveras och byggas ut med det grönområde som omgärdar byggnaden mot Kungsbackaån och uppåt mot Skogsallén, skriver Hillevi Fredriksson Björk (S).

Jag var med som förtroendevald för Socialdemokraterna i Nämnden för Kultur och Turism under 2014-2018 då det diskuterades att Alléskolan skulle kunna bli en perfekt mötesplats för Kulturaktiviteter. Diskussionen fortsatte efter planering av ett ny ombyggnad av Kyrkskolan (vid torget) och ett nytt Kulturhus i samband med flytt av Turistbyrån och Hembygdsmuseet.

Nu finns det en möjlighet med en detaljplan och förslag att skapa nya mötesplatser på Alléskolan, vilket också skulle kunna överbrygga alla generationsgränser, där unga och äldre kan mötas och fler kunna deltaga i olika aktiviteter.

Tyvärr har vi idag 2021 ännu inte skapat dessa platser, vilket skulle ge så mycket mer av mervärde och en trivsam och hälsosam kommun att leva i för Alla.

Därav kunde det bli ett givet tillfälle, med tanke på det finns planer på att Elektronen kommer rivas och ge plats för annan bebyggelse.

Vi kan där inkludera Passalens fina aktiviteter till unga vuxna med funktionsvariation tillsammans med övrig ungdomsverksamhet och lokalbehov för föreningar.

I Alléskolan kan även hembygdsmuseum få plats (levande kulturhistoria), konstverksamhet och de fria teatrarna/musikscen med dess kulturutbud!!

Alléskolan skulle i stor omfattning berika Kungsbackas kulturliv och kunna bli en publik plats för turister.

Jag vill att Alléskolan ska bevaras, renoveras och byggas ut med det grönområde som omgärdar byggnaden mot Kungsbackaån och uppåt mot Skogsallén. Vid ombyggnation ska man även betänka tillgänglighetsperspektivet, vilket möjliggör för de som använder sig av olika hjälpmedel till exempel rullstol att kunna få tillträde

Ett mer öppet naturområde runt Alléskolan är mer föredömligt än tätbebyggda höga hus. Gör inte om misstaget med planeringen och byggnation av Kolla Parkstad. Där finns absolut inga grönområden och ljusinsläpp mellan husen.

Byggnation bör rimligt överensstämma med övrig bebyggelse längs ån och innerstaden. Många med mig vill idag bevara Kungsbackas arv och kulturhistoria för kommande generationer.

En djupare hållbar social och kulturell planering är att föredra för flera än en ekonomisk vinning för ett fåtal.

Hillevi Fredriksson Björk

Socialdemokraterna i Kungsbacka