Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänsterpartiets Jon Thorbjörnson. Bild: Tobias Sandblom
Vänsterpartiets Jon Thorbjörnson. Bild: Tobias Sandblom

Fokusera på lärandet – inte att skapa vinster

”I sin insändare föreslår KD att införa mer övervakning som lösning på problemet. Men mer och mer övervakning kostar mycket pengar. Felet sitter i systemet och det är systemet som måste ändras”, skriver Jon Thorbjörnson (V).

Kristdemokraterna skriver i sin insändare att huvudsyftet med skolans verksamhet är ”att förmedla kunskap av god kvalitet till eleverna”. Så ska det naturligtvis vara men så är det inte idag. För dagens svenska skola med aktiebolag som huvudmän har huvudsyftet istället kommit att stavas vinst. För det är det ett aktiebolag skall göra – ge så mycket vinst som möjligt till aktieägarna.

Vänsterpartiet vill att pengar avsedda för skolan ska användas i skolverksamheten, inte hamna i fickorna hos riskkapitalister. Under de 30 år som markandsskolan funnits i Sverige så har inte ett enda land i hela världen tagit efter. I Chile hade man ett liknande system som sedan avskaffades då det inte gynnade eleverna. Över 90 procent av de privata skolorna ombildades och fanns kvar två efter att vinstuttag förbjudits. Så det går att ha en skola utan vinstjakt utan att valfriheten försvinner.

Att utbilda elever är inte som vilken vara som helst. ”Skolmarknaden” är ingen riktig marknad. Det är inte ”kunden” som betalar för tjänsten. Och när det är kommunala skolornas ansvar att alltid ha skolplats redo för nya elever blir detta en merkostnad för kommunen och friskolorna överkompenseras. Det pekade riksrevisionen nyligen ut som ett problem.

Betygsinflationen är ett problem som kommit med marknadsskolan. Ett flertal forskningsstudier och rapporter ger stöd åt påståendet att friskolorna ger så kallade glädjebetyg.

I sin insändare föreslår KD att införa mer övervakning som lösning på problemet. Men mer och mer övervakning kostar mycket pengar. Felet sitter i systemet och det är systemet som måste ändras.

Så låt fokuset vara på att utbilda elever, inte att skapa vinster.

Jon Thorbjörnson (V)

Lärare och riksdagsledamot

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.