Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Genrebild. Bild: Karl af Geijerstam
Genrebild. Bild: Karl af Geijerstam

En skattechock som riskerar att driva man ur huse

70 procent av svenskarna äger sitt eget boende. Samtidigt förespråkar regeringsmedlemmar såväl återinförd fastighetsskatt som slopade ränteavdrag. Det vore minst sagt ett hårt slag mot landet bostadsrätts- och villaägare, skriver företrädare för Moderaterna.

70 procent av svenskarna äger idag sitt eget boende, och av de som har ett förstahandskontrakt på en hyresrätt skulle 60 procent hellre vilja äga sitt boende. Hyresrätten har en viktig roll att spela på svensk bostadsmarknad, för de som till exempel vill börja studera eller ta ett jobb på en annan ort, för de som vill flytta hemifrån eller till följd av förändringar i livet behöver ett flexibelt boende. Men såväl för enskilda familjer som för samhället i stort är det ägda boendet oftast att föredra, det innebär större frihet och är på sikt oftast billigare. Det är därför bekymmersamt att tryggheten kring det egna boendet alltmer hotas av beskattningsglada politiker.

I en intervju i Sydsvenskan i slutet av mars uttryckte Sveriges nya bostadsminister, tillika Miljöpartiets språkrör, Märta Stenevi att hon vill fasa ut ränteavdragen. Motivet uppgavs vara att jämna ut skillnaderna mellan ägt och hyrt boende, men konsekvensen är i praktiken att det blir svårare för dem som inte redan äger en bostad att köpa en bostad och dyrare för dem som idag äger en bostad att bo kvar. Stenevi är inte ensam i regeringen om att vilja sätta käppar i hjulen för de svenskar som vill äga eller redan äger sitt eget boende.

I höstas klargjorde finansminister Magdalena Andersson i riksdagens talarstol att hon inte utesluter ett återinförande av fastighetsskatten. Därefter har Socialdemokraterna i Stockholm, för vilka energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman är ordförande, meddelat att de vill se en återinförd fastighetsskatt. En linje som ledande representanter för Socialdemokraterna i bland annat Skåne ställt sig bakom. Ett återinförande av fastighetsskatten så som den såg ut innan den moderatledda regeringen avskaffade den 2008 skulle ge ägarna till en vanlig villa cirka 20 000 kronor per år i ökade utgifter.

Regeringens företrädare är tydliga. De vill göra det svårare att köpa en bostad och svårare för dem som redan bor i en bostadsrätt- eller villa att bo kvar. I stället för att lösa byråkrati, regelkrångel, strandskydd och bostadskö är lösningen för regeringspartierna alltid en ny och högre skatt.

Låt oss vara lika tydliga. Vi säger nej till en återinförd fastighetsskatt och vi vill inte slopa ränteavdragen för bolån. Bostadsmarknaden behöver istället en reformpolitik med fokus på att öka byggandet och göra det enklare att såväl köpa som hyra en bostad.

Carl-Oskar Bohlin (M)

Bostadspolitisk talesperson

Niklas Wykman (M)

Skattepolitisk talesperson

Ulrika Jörgensen (M)

Riksdagsledamot Halland

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.