Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är ingen jättearena

I kommunens utredningsmaterial som ligger till grund för kommande beslut i kommunfullmäktige finns inte siffran 700 miljoner nämnd, skriver företrädare för Kungsbackaborna i en replik.

Söderberg/Philipson/Eck (M) påstår i sitt svar på vår debattartikel att nya arenan skulle kosta runt 700 miljoner kronor. I kommunens utredningsmaterial som ligger till grund för kommande beslut i kommunfullmäktige, finns inte siffran 700 miljoner nämnd. Antingen utreder M ytterligare en storlek på Arena (XL), annars är det ett faktafel använt som skrämselargument. Rätta siffror från utredningen är:

Storlek, Yta, Investering, Intäkt, externa hyror, Total nettokostnad

Large, 17 000 kvm, 517 milj kr., 13,2-14,2 milj kr., 18,3-19,3 milj kr.

Medium, 15 000 kvm, 477 milj kr., 9,8-10,5 milj kr., 19,2-19,9 milj kr.

Small, 8 500 kvm, 270 milj kr,. 0, 18,3 milj kr.

Vidare faller deras argument platt gällande driftskostnaden! I Large-alternativet, räknas de totala sammanlagda intäkterna man förväntas få kopplade till arenan. I Small-alternativet blir de lägre men de fasta kostnaderna, att driva anläggningen, är ändå lika som i Large-alternativet.

Det är också fel när M:s representanter påstår att det är ”ett mastodontprojekt som kommer att belasta skattebetalarna många år framöver”. Byggkostnaden budgeteras över tre år. Avskrivningar borde ju vara över tio år. I kommunens utredning kan man läsa att large-alternativet kommer ha en sysselsättningseffekt på 1 030 årsarbetskrafter. Small alternativet 260 årsarbetskrafter. Skatteintäkter på Large Arena beräknas till 146 miljoner kr. I Söderberg/Philipson/Ecks alternativ 37 miljoner kronor. Så beräknat netto till gagn för alla som bor i Kungsbacka kommun torde vara cirka 110 miljoner kronor. (över en tioårsperiod). Även bruttoregionprodukten (BRP) överstiger Large deras Small-alternativ med 775 miljoner kr. Kommunens utredning konstaterar att driftskostnaden för Large blir mindre med kommersiella ytor jämfört med Small-arenan utan kommersiella ytor.

För ordningens skull vill vi nämna att tack vare partier som Kungsbackaborna kan inte etablerade riksdagspartier ta saker och ting för givet i kommunpolitiken. Vi är en garant för att tillse det bästa för Kungsbacka kommuns alla innevånare och ta ansvar för det. Detta oavsett vilket parti man röstat på i riksdagsvalet. Vi låter oss ej tystas med respektlöst bemötande, vaga argument eller argument med sakfel. Att frågan inte har med storleken att göra har de moderata partirepresentanterna tydligt visat i sina debattartiklar.

David Gunvik, Ulf Hellgesson, Roger Larsson

Kungsbackaborna

LÄS MER: Rent vansinne att investera 700 miljoner kronor i en evenemangshall