Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Karl af Geijerstam
Bild: Karl af Geijerstam

Dela ut gratis broddar till alla över 70 år

Fallskadorna bland äldre skulle kunna minskas med gratis broddar till alla över 70 år, skriver Agneta Ernegård, Kungsbacka Framtidsparti.

Med bakgrund av att många äldre skadas så illa efter att ha ramlat att de måste läggas in på sjukhus, skulle detta kunna minimeras med att Kungsbacka kommun erbjuder gratis broddar till invånare 70+.

LÄS MER: Politiska vilden ryter till: ”Bostadskön för lång och dyr”

Värst drabbade är äldre personer, och en av de största fallriskerna är halka. Detta kan i värsta fall även leda till att man avlider i sviterna efter att ha fallit. I Sverige avlider cirka 1 000 personer årligen till följd av fallolyckor. Kungsbacka kommun vill ju ”ligga i framkant” och här skulle man med små medel kunna spara in tusentals kronor på vad det kostar att vårda de som faller varje år. Dessutom skulle detta visa att man bryr sig om sina äldre invånare. För att ta några exempel på kommuner i närområdet som ser det som en investering att ge broddar till sina äldre är (enl. artikel i GP 30/10-21) Göteborgs, Mölndals samt Öckerö kommun. I Halland är det ingen kommun som ”öppnar sin plånbok” till detta. Skrämmande!

LÄS MER: Inrätta en digital fixartjänst i kommunen

Nu tänker kanske många av er att det är en ringa kostnad som var och en av invånarna själva kan bekosta, men det finns de pensionärer som idag även i vår ”rika” kommun Kungsbacka lever som ”fattigpensionärer”. Kanske dags för ett samarbete med regionen? Belastningen på våra sjukhus är ju redan stor och vi behöver ju inte göra köerna till operationssalarna ännu längre. Färre fallolyckor innebär en besparing för regionen i sjukvårds- och rehabkostnader. Det ligger alltså i regionens intresse att finansiera denna satsning tillsammans med kommunen/kommunerna.

Med bakgrund av ovanstående yrkar undertecknad att kommunen beslutar att erbjuda kostnadsfria broddar till de som fyllt 70+ .

Agnetha Ernegård

Kungsbacka Framtidsparti

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.