Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Linnéa Hjortstam
Bild: Linnéa Hjortstam

Decentralisera Svenska kyrkan

Svenska kyrkan är en av Sveriges största och absolut viktigaste ideella sammanslutningar. För att Svenska kyrkan fortsatt ska vara en relevant del av samhället behöver fokus och pengar läggas där de syns och skapar värde för medlemmarna – i församlingarna runt om i landet, skriver Ulf Persson.

Svenska kyrkan har de senaste åren präglats av ökad politisering, centralisering och byråkratisering.

Många församlingar har tvingats till ofrivilliga sammanslagningar som i många fall inte varit lyckosamma. För att sammanläggningar ska lyckas måste alla församlingar vara överens och det måste vara församlingarna själva som driver fram en sammanläggning. Församlingsrådens roll i pastoraten måste också stärkas och ges mer inflytande.

LÄS MER: Nationell löneservice hotar församlingarnas självbestämmande

Borgerligt alternativ är en allmänborgerlig men partipolitiskt fri grupp som ställer upp i kyrkovalet den 19 september. Vi har kandidater till såväl församlingarna/pastoraten, stiften som till Kyrkomötet vilket gör att vi kan driva våra frågor i de olika instanserna. Vårt fokus ligger på att ge de lokala församlingarna bästa möjliga förutsättningar att driva sin verksamhet. På nationell nivå vill vi minska politiseringen, byråkratiseringen och centraliseringen och istället verka för att höja församlingarnas medlemsantal.

LÄS MER: Nicklas hyllning till alla människor bakom coronastatistiken

För att Svenska kyrkan, inte minst i Kungsbacka, Onsala samt Särö pastorat ska få bättre förutsättningar att bedriva sin verksamhet vill vi minska den nationella nivåns kostnader. Samtidigt som Svenska kyrkans medlemsantal sjunker, har kyrkans centrala organisation vuxit. I stället för att centralisera kyrkan behöver såväl resurser som inflytande flyttas tillbaka till församlingarna där de kan göra verklig nytta. Ett exempel på onödig centralisering är införandet av ett centralt lönecenter som många församlingar inte ens efterfrågat.

Håller du med oss och vill se en närvarande kyrka i våra pastorat snarare än en som centraliserar sig kring det nationella kontoret i Uppsala – rösta på Borgerligt alternativ i kyrkovalet den 19 september.

Ulf Persson

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.