Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

C-kvinnor vill se fler kvinnliga företagare

Sverige och Kungsbacka mår bra av fler kvinnliga företagare, skriver ledande företrädare för Centerkvinnorna.

Sverige har bara 26 procent av företagen en kvinna som registrerad huvudman. Det är en alltför låg siffra! Ett jämställt företagande är en av flera indikatorer på ett jämställt land.

24 procent av aktiebolagen och 37 procent övriga bolagsformer drivs av kvinnor. Det är för låga siffror för att Sverige ska kallas jämställt. Nyligen rapporterade SVT om en sned fördelning av pandemistöd till företag och Dagens Industris DI Digitals årliga kartläggning av tech-sektorn visar att bara en 1 procent av de 27 miljarder i riskkapital som investerades 2019 gick till bolag grundade av kvinnor.

Sverige och Kungsbacka mår bra av företagande. Företag lyfter både stad och land, skapar arbete och utveckling. Det är en naturlig plats för människors unika idéer, som berikar hela vårt samhälle. Forskning visar att män oftare beviljas stöd. Det är inte acceptabelt – alla företag ska ha lika förutsättningar att söka och få stöd. Därför vill Centerkvinnorna se ett stärkt stöd till verksamhet som arbetar med företagsrådgivning och stöd för kvinnors företagande.

När vi startar den svenska ekonomin efter pandemin behövs alla muskler i hela landet. Att kvinnors företag inte får det stöd som behövs är inte bara ogynnsamt för kvinnors företagande, utan en förlust för hela Sveriges näringsliv och för jämställdheten. Ett jämställt företagande är inte bara en förutsättning för kvinnors individuella livsinkomster och livsdrömmar - det är en vinst för hela samhället.

Sofia Jarl, Förbundsordförande Centerkvinnorna Karin Green, Ordförande, Centerkvinnorna i Kungsbacka, Annika Saxevall Vice ordförande, Centerkvinnorna i Kungsbacka

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.