Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild.
Arkivbild.

Bevara Alléskolan

Alléteatern är beviset på att visionen om Tegelhuset, ett fritt allaktivitetshus med konstnärlig prägel är möjlig, skriver Richard Forsberg.

Kungsbacka kommun växer och det behövs fler bostäder, men en växande stad behöver också fler mötesplatser! Kvarteret Ejdern med sitt centrala läge bör innehålla inte bara bostäder och verksamheter utan även mötesplatser, som kan skapa liv och rörelse och locka både kommuninvånare och turister till centrala Kungsbacka och innerstaden.

Alléskolan ligger vackert invid Kungsbackaån och har stor potential att fyllas med nytt liv och innehåll! Här kan bli en plats där kultur, natur och föreningslivet i Kungsbacka kan mötas, som ett komplement till mer kommersiella aktörer.

Det är en gedigen och tidstypisk byggnad som representerar en tidigare årsring i Kungsbackas historia. Byggnaden har ett kulturhistoriskt värde, men är också värdefull på flera andra sätt och för många en viktig del av stadens identitet. Byggnaden har bedömts vara i gott skick och ägs av Kungsbacka kommun, om kommunen vill stå för en hållbar utveckling, både miljömässigt och socialt, så ska Alléskolan bevaras, renoveras och användas på ett sätt som gynnar Kungsbackas invånare på ett djupare plan än enbart ekonomisk vinning.

Bevara Alléskolan!

Utöver ovanstående vill jag berätta närmare om den kulturella verksamhet som pågår i huset just nu.

Gräsrotskulturen har verkat och repeterat teater i Alléskolans gamla gymnastiksal mer eller mindre oavbrutet sen 2009. I organiserad form har Kulturföreningen Alléteatern i snart tio års tid bedrivit en verksamhet som med hjälp av ideella krafter helt förvandlat gymnastiksalen till en teater.

Våra medlemmar, våra externa produktioner och inte minst vår publik har bidragit till ett hus som lever alla dagar i veckan (pandemifria år ska sägas) Kommunen har hyrt lokalen och bussat skolbarn för att se teater. Häxor har haft seanser och orimligt många människor har spelar ukulele och dansat linedance här genom åren.

Vi har haft besök av rockband som har repat sin scenshow inför stundande Europaturné, för att vår lokal var den enda i regionen som kunde erbjuda tillräcklig takhöjd till ett rimligt pris. Tjolöholms sommarteater repeterade hos oss innan de kunde komma ut till sin scen på slottet.

Utöver dessa exempel är vi idag fyra aktörer som bedriver löpande konstnärlig verksamhet samtidigt som vi har spacklat, målat och byggt oss dit vi är i dag. I stort sett allt på teatern är gåvor från privatpersoner, företag och konstnärliga institutioner från vår och närliggande kommuner. Vi känner ett starkt stöd från både näringsliv, civilsamhället och våra större och starkare syskon i kulturbranschen. Även de tjänstemän på kommunen som fått en inblick i verksamheten verkar se vår potential. Jag hoppas att även politiken, nu när vi har ögonen på oss ser att…

… Alléteatern är beviset på att visionen om Tegelhuset, ett fritt allaktivitetshus med konstnärlig prägel är möjlig.

… Alléteaterns verksamhet bidrar till vårt samhälle med mer än bara ekonomiska argument.

… Alléteatern bara är början.

Richard Forsberg

Ordförande Kulturföreningen Alléteatern