Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

A-traktorn här för att stanna

Var står de kommunala partierna i frågan om hastigheter för mopedbilar och A-traktorer? Det undrar centerriksdagsmannen Ola Johansson.

A-traktorn är här för att stanna. För unga och de som av andra skäl inte kunnat ta ett B-körkort, innebär det mer frihet. Det är även ett fritidsintresse och en identitet för unga som växer upp på landsbygden. I stället för att ropa på förbud, borde vi underlätta och undanröja störningar som uppstår längs våra vägar.

Jag har i en motion till riksdagen föreslagit att den högsta konstruktiva hastigheten för A-traktorer ska vara 45 km/tim i stället för dagens 30 km/tim.

Personbilar samsas redan i dag på vägarna med fordon av olika storlek och hastighet. En ömsesidig hänsyn förutsätts råda och självklart ska ett långsamtgående fordon köra åt sidan vid köbildning. Det gäller även jordbruksmaskiner, husvagnsekipage och lastbilar.

LÄS MER: A-traktorboom i kommunen – 15-åriga Philip kör Porsche till sommarjobbet

Ett annat omdiskuterat motorfordon är mopedbilarna, eller EU-mopederna, vars högsta tillåtna hastighet är just 45 km/tim. Kraven på förarbevis för dessa är likvärdiga med A-traktorn. All logik talar för att de borde tillåtas gå lika snabbt.

En översyn av EU:s körkortsdirektiv är planerat under 2022 och ett förslag på nytt regelverk är att vänta från EU-kommissionen före utgången av 2021. Jag förväntar mig att riksdagen ser över hastigheterna för de långsammaste fordonen.

LÄS MER: Intresset för mopedbilar växer explosionsartat – har ökat 1 700 procent

Jag har med liknande argumentation föreslagit att den högsta tillåtna hastigheten för husvagnsekipage ska öka från 80- till 90 km/tim som är den hastighet som gäller för tunga lastbilar. Enkla, logiska och enhetliga regler förbättrar trafiksäkerheten och ökar respekten för våra hastighetsgränser.

Ola Johansson (C)

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.