Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Larry Söder, KD. Foto: Tobias Sandblom Bild: Tobias Sandblom
Larry Söder, KD. Foto: Tobias Sandblom Bild: Tobias Sandblom

Återinför tjänstemannaansvaret

Riksdagen har beslutat att regeringen bör återkomma med ett förslag till lag för att återinföra tjänstemannaansvaret. Detta verkar Socialdemokraterna med samarbetspartier vilja göra, vilket är oerhört beklagligt. Så skriver Larry Söder (KD).

Antalet politiker i Sverige minskar stadigt samtidigt som mängden beslut som myndigheter, Kommuner och regioner ökar i omfattning.

Om denna utveckling antas fortsätta så innebär de att allt färre politiker ska ta fulla ansvaret för allt fler beslut de varken har påverkat eller fattat. Därför ökar antalet beslut som tjänstemän fattar i politikernas ställe utan att de behöver ta ansvar för sina beslut.

Riksdagen har beslutat att regeringen bör återkomma med ett förslag till lag för att återinföra tjänstemannaansvaret. Detta verkar Socialdemokraterna med samarbetspartier vilja göra, vilket är oerhört beklagligt.

Att återinföra tjänstemanna­ansvaret måste sättas högt upp på den politiska dagordningen. det måste finnas system som gör det möjligt att motverka och komma till rätta med fel som sker på inom den offentliga förvaltningen.

Försummelser, slarv eller ren ovilja att följa politiska direktiv måste kunna motverkas, liksom tjänstemän som driver en egen agenda i stället för demokratiskt fattade beslut. Ett återinfört tjänste­manna­ansvar skulle göra det väsentligt svårare att strunta i politiska beslut eller rent av förstöra en process man inte gillar, då en enskild tjänste­man i så fall skulle kunna hållas ansvarig.

Vid en ny regering så är ansvaret tungt att så snart som möjligt lägga ett lagförslag om att återinföra tjänstemannaansvaret, låt oss få den möjligheten.

Larry Söder

Riksdagsledamot Kristdemokraterna

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.