Genrebild.
Genrebild. Bild: Stefan Bennhage

Fakta ska styra utbyggnaden av sjukvården

Det finns fortfarande en romantisk syn kvar om det lilla sjukhuset som gör allt. Men sjukvården är förändrad, skriver Tommy Rydfeldt (L) i en replik.

ANNONS
|

Svar till Janne Heimbrand, 11/7.

I en insändare i Kungsbacka-Posten skriver Janne Heimbrand att partiet Kungsbackaborna vill att det görs ”en förstudie där man förutsättningslöst utreder att bygga ett helt nytt sjukhus som ersätter det nuvarande uttjänade och felplacerade sjukhuset”.

Sjukhuset är varken uttjänat eller felplacerat. Det finns mark runt omkring att bygga på. Det har redan gjorts studier som visar att vissa delar behöver byggas om alternativt rivas men mycket är i bra skick. Dock behövs mer ytor för befintlig och ny verksamhet. Till exempel är ögonoperationer för bland annat grå starr på gång.

Med tanke på Kungsbackas expansion är det svårt att hitta centralare placering.

ANNONS

Ett akutsjukhus kräver cirka 300 000 invånare som underlag. Men det finns fortfarande en romantisk syn kvar om det lilla sjukhuset som gör allt. Men sjukvården är förändrad. Det små sjukhusen gjorde förr löses idag ofta på vårdcentralen. Ta magsår som kan behandlas via läkemedel. På 70-talet låg man inne 3-4 dagar på sjukhus för ljumskbråck. Idag görs det för det mesta som en dagoperation.

Uppdrag att ta fram utbyggnad är redan lämnat. Kommunen tar fram detaljplan. 2024 ska den planen fastställas. Därefter kan byggnation startas.

Det verkar som Kungsbackaborna inte själva tror på det man kräver. I Kungsbacka Postens valkompass finns frågan:

Kommunen ska verka för att det byggs ett nytt sjukhus i Kungsbacka?

På det har Kungsbackaborna svarat, ganska dåligt förslag. Jag håller med.

Tommy Rydfeldt (L)

Gruppledare Region Halland

Kandidat kommunfullmäktige

LÄS MER:Stor ökning av covid – en tredjedel inom vården testar positivt

LÄS MER:Vi plagierar inte era tankar – vi bryr oss

LÄS MER:Ett nytt sjukhus i Kungsbacka bör utredas

ANNONS