Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Annika Karlbom

Elprisbluffen – det beror de höga priserna på

Att de höga priserna beror på regeringens energipolitik och att Vattenfall lagt ner två kärnkraftsaggregat i Ringhals är en ren lögn, skriver Bertil Wiktorén.

ANNONS
|

Vi har nu väldigt höga elpriser i Sverige. Högerpartierna hävdar att det beror på regeringens energipolitik och att Vattenfall lagt ner två kärnkraftsaggregat i Ringhals. Detta är helt felaktigt och faktiskt en ren lögn.

De höga elpriserna i Sverige beror enbart på att vi har en fri gemensam elmarknad inom EU där prissättningen är rent marknadsekonomisk och där priserna nu som en följd av kriget i Ukraina helt styrs av brist på naturgas, högt pris på naturgas och en för närvarande dåligt fungerande kärnkraft i Frankrike beroende på kylproblem.

Sverige har under många år haft och har ett stort elöverskott vilket gjort att vi kunnat exportera cirka 20 procent av vår produktion och tjänat stora pengar på detta. För närvarande är Sverige Europas största exportör av el! Så Sverige har verkligen inte någon brist på el!

ANNONS

I Norge har man inte lagt ner några kärnkraftverk och där har man tillräcklig elproduktion och tillräcklig transportkapacitet och där är elpriserna lika höga eller högre än i Sverige. Även där är prissättningen rent marknadsekonomisk.

Om de två kärnkraftsaggregaten i Ringhals hade varit i drift idag hade deras produktion påverkat priset i Sverige mycket marginellt. Produktionen hade sålts till Europa till dagens priser.

Vinnarna i det här prisracet är givetvis elproducenterna, i Sverige främst Vattenfall, vilka alla tjänar stora pengar för närvarande. Det gör även Svenska Kraftnät som tar betalt för transporten av elen. Och givetvis staten som tar ut moms på alla höga elräkningar.

Förlorarna är elkonsumenterna, både privat- och företagskunder.

Finns någon lösning i sikte? Så länge Putin djävlas med Europa finns egentligen inget hopp om lägre elpriser. När fransk kärnkraft fungerar fullt ut igen kan det sänka elpriserna en del men inte till tidigare så kallade normala elpriser.

På längre sikt, 5-15 år handlar det självklart om att bygga ny konkurrenskraftig elproduktion i Europa som då bör bestå av vind- och solkraft men också kärnkraft om den kan konkurrera prismässigt. Marknaden är fri så det är upp till marknadens aktörer att agera. Det bör vara lättare att investera nu då priserna är höga.

ANNONS

För oss elkunder återstår egentligen inget annat än att så långt som möjligt hushålla med elen och hålla nere vår förbrukning till ett minimum och sedan hoppas att vi får den utlovade kompensationen för höga elräkningar.

Bertil Wiktorén, Särö

Civilingenjör och f.d. elverkschef på Göteborg Energi, numera pensionär

LÄS MER:Larmsystemen kring Ringhals fortsatt försenat

LÄS MER:Fjäråsföretaget Hot screen bävar inför vinterns elpriser: ”Bara att göra matten”

LÄS MER:Fasta elavtal klingar ut – nu jagar Kungsbacka kommun besparingar

ANNONS