Vänsterns Maria Rasmussen och Hans Webeck tänker slåss för partiets motion om fältassistenter, när kommunfullmäktige avgör frågan senare i höst.  "Kommunen kan inte lägga tillbaka allting på nattvandrarna", säger de. Tryggheten på gator och torg och fler vuxna på stan nattetid har på senare tid blivit hett omdebatterad. 
Foto: Mats H Ljungqvist
Vänsterns Maria Rasmussen och Hans Webeck tänker slåss för partiets motion om fältassistenter, när kommunfullmäktige avgör frågan senare i höst. "Kommunen kan inte lägga tillbaka allting på nattvandrarna", säger de. Tryggheten på gator och torg och fler vuxna på stan nattetid har på senare tid blivit hett omdebatterad. Foto: Mats H Ljungqvist Bild: -

"Nattvandrare kan inte sköta allt"

Ett halvår efter polisens vädjan om fler vuxna på stan får centrala Kungsbacka vädja om hjälp av nattvandrare från andra kommundelar. Tryggheten på gator och torg har blivit en het politisk fråga, och Vänsterpartiet vill att kommunen anställer fältassistenter.
– Kungsbacka kan inte lita på att nattvandrare ska sköta tryggheten, säger Maria Rasmussen (V).

ANNONS
|

För snart ett halvår sedan gick kommunpolisen ut i sociala medier med en vädjan om fler vuxna ute på stan. Inlägget uppmärksammades stort, inte minst eftersom det var ungdomarna själva som frågat var alla vuxna fanns under helgkvällarna. Uppropet skapade debatt och väckte också liv i frågan om Kungsbacka kommun skulle anställa fältassistenter, socialarbetare som arbetar på plats där ungdomar finns.

Kommunen kritiserades också för att inte ha någon bemanning kvällstid, trots att 30 procent av kommunens 83 000 invånare är under 20.

Uppropet blåste nytt liv i nattvandringen. Men fortfarande är det problem att hitta nattvandrare i centrala Kungsbacka, där behovet kanske är som störst. Resecentrum och områdena i stadskärnan lockar till sig mängder av ungdomar på helgnätterna. De senaste veckorna har nattvandrare från Åsa och Fjärås tagit bilen till stan, för att stärka upp polisens volontärer med fler vuxna i centrum. Via Kungsbackapolisens Facebook-sida berättar de om både möten och samtal, men också om smusslande unga och fynd av narkotika. "Så fina samtal vi hade men oxå en del sorgliga. Vi vuxna måste ut och visa oss på tider och platser som passar våra ungdomar", skriver nattvandrarna.

ANNONS

Kommunpolis Anna Lindqvist har tidigare sagt att hon skulle välkomna både fältassistenter eller någon annan sorts trygghetsskapande åtgärd. – Vi vill vara fler vuxna som hjälps åt. Sedan spelar det ingen roll om det är polisens volontärer, politiker eller kyrkan, vi blir bara glada. Vi behöver bli fler, säger hon till Kungsbacka-Posten. Polisens upprop i sociala medier har också fått gensvar. – Efter våra inlägg är det många som hört av sig. Sedan ska man inte dra för stora slutsatser av att Fjärås nattvandrare åker in till Kungsbacka. Nattvandrarna har alltid jobbat över gränserna och på till exempel Schools out är det nattvandrare från hela kommunen i Kungsbacka, säger Lindqvist.

I våras kritiserade du bristen på vuxna bland unga i nattlivet. Har det blivit bättre?

– Då handlade det mycket om att det faktiskt var ungdomarna själva som frågade efter fler vuxna. Det har ju blivit fler nattvandrare, men det finns mer att önska. Vi poliser jobbar för fullt med tryggheten och brottsbekämpningen, men det är klart vi känner oss ensamma ute i kommunen på helger och nätter ibland. Vi kan bara uppmana folk att vi behöver hjälpas åt, säger Anna Lindqvist.

Vänsterpartiet har motionerat om att Kungsbacka ska införa fältassistenter, som arbetar förebyggande och uppsökande ute bland ungdomarna. Vänsterpartisterna Maria Rasmussen och Hans Webeck följer noga den utredning som nu pågår kring förslaget. Politikerna i nämnden för Kultur och Fritid har redan hunnit göra tummen ner, när de skulle yttra sig över förslaget.

ANNONS

– De anser att kommunen redan har olika förebyggande och uppsökande insatser, men jag kan i alla fall inte hitta dem. Visst, vi har "Ung i Kungsbacka" och liknande, men de allra flesta kräver att ungarna anmäler sig. Då missar man en ganska stor målgrupp, alla vill inte anmäla sig till aktiviteter. En kommun med fältassistenter är en kommun som tar ansvar, säger Maria Rasmussen.

Hon menar att det gått politisk prestige i frågan om fältassistenter. De finns numera i både Laholm, Falkenberg och Mölndal, verksamheter som fungerar bra.

– Enligt socialtjänstlagen ska kommunen arbeta uppsökande och förebyggande. Kungsbacka gör inte det, i stället lägger man tillbaka det på nattvandrarna, en ideell verksamhet. Ska de vara de enda som är ute på helgnätterna, undrar Maria Rasmussen kritiskt.

Men bekymret att hitta frivilliga nattvandrare i centralorten är inte löst på en kafferast. Enligt Kungsbacka kommun pågår fortfarande arbetet med att få igång en nattvandrargrupp för stadskärnan.

– Vi har tyvärr inte haft någon grupp på flera år, men nu finns intresserade personer som vi hoppas kan ta över bollen, säger Maria Frykstedt, Brå-samordnare på Kungsbacka kommun och en av dem som håller i nattvandrargrupperna.

Om någon läser detta, och vill delta, vad ska de göra?

ANNONS

– Framför allt gå med i Facebook-gruppen som vi lagt upp, Nattvandrare i Kungsbacka. Men det går också bra att ta kontakt med oss på kommunen, eller de ombud som redan finns i de andra nattvandrargrupperna, säger Frykstedt.

Samtidigt har just tryggheten på gator och torg, inte minst nattetid, blivit en het politisk fråga i Kungsbacka. Liberalerna har försökt få kommunen att rondera Resecentrum med kommunala ordningsvakter, en fråga som skapat splittring i alliansen. Moderaterna säger nej, och vill i stället ha övervakningskameror. I dagsläget väntar Västtrafik fortfarande på klartecken att sätta upp kameraövervakningen av perrongerna.

Vänsterpartiets motion om att satsa på fältassistenter ska avgöras av kommunfullmäktige senare i år.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

ANNONS